Golfregels in ‘t kort!
Overzicht golfterrein
Deel 2 Mantra van de golfsport
Strafgebied met gele paaltjes
Strafgebied met rode paaltjes
Ecologische zones
Dropping zones
Buiten de baan en provisionele bal
Bunkers
Abnormale baancondities
Hinder – werkwijze voor uitwijken
Tijdelijk water in een bunker
Onspeelbare bal
Hoe bal uit hole halen zonder beschadiging
Deze week kregen wij de vraag hoe komt het dat de putting holes niet meer mooi ‘afgeboord’ zijn?
Wel het greenkeepers team kan hier eenvoudig op antwoorden. Dit komt omdat men op een foutieve manier bal uit de hole neemt en tijdens deze handeling de rand beschadigen.
Hoe uitholen zonder hole te beschadigen?
Bekijk hier het instructiefilmpje.
Korte samenvatting, haal de vlag uit en neem dan bal op.
En hark uw bunkers 😉
Met dank aan Team Ieper Open
( =enkele vrijwilligers & regelcomité )
Volgende link
brengt u naar een site waar u de golfregels kunt lezen. Op deze site is het ook
mogelijk om een quiz te doen om te zien in hoeverre u de regels kent. https://www.randa.org/nl-BE/rog/the-rules-of-golf
Gedragscode
IOG Gedragscode 2020 voor spelers/caddies (versie 2/04/2020)
De IOG “Gedragscode” is de standaard die bepaald hoe spelers/caddies zich op het terrein moeten gedragen.
Van spelers/caddies wordt verwacht dat ze spelen in de geest van het spel door:
- zich integer te gedragen (regels volgen, alle straffen toepassen, eerlijk zijn in alle aspecten van het spel)
- de anderen te respecteren (aan een vlot tempo spelen, het spel van een andere speler niet storen)
- uit te kijken voor de veiligheid
- goed voor de baan te zorgen (divots terugleggen, bunkers egaliseren, pitchmarks repareren en geen onnodige schade aan de baan veroorzaken)
Indien zich ongepast gedrag of overtredingen van deze normen voordoen, kunnen naast disciplinaire sancties desgevallend 1 of 2 strafslagen opgelegd worden of diskwalificatie.
Dit betreft onacceptabel gedrag zoals:
- Opzettelijke oneerlijkheid in eender welk aspect van het spel (DQ)
- Gebruik van onaanvaardbare taal (onbeleefd, beledigend, agressief) of onrespectvol zijn tegenover andere spelers, toeschouwers, officials. (dit betreft niet een occasionele krachtterm bij een gemiste slag)
- Verzuimen zorg te dragen voor het terrein: de speler is verantwoordelijk om na het spelen de bunkers te rakelen, divots terug te leggen en pitchmarks te repareren.
- Misbruik van clubs, zoals het opzettelijk gooien of beschadigen van clubs of schade veroorzaken aan het terrein of eigendommen.
- ‘Verboden speelzone ESA’ betreden/uit spelen – zoals vermeld in de lokale regels, reeds bij de 1e overtreding wordt meteen de algemene straf toegepast!
Tijdens het spelen moet de benadeelde speler aan de overtreder de slagzin “dit is niet volgens de gedragscode” meedelen.
Bij het indragen van de scorekaarten, moet dit ongepast gedrag aan de wedstrijdleiding meegedeeld worden. (De overtreder kent de gedragscode, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag! Het kan niet het probleem van de melder worden!)
De wedstrijdleiding zal de nodige informatie verzamelen en kan een gepast gevolg geven en een incrementele strafmaat toepassen:
- 1e overtreding: 1 strafslag
- 2e overtreding: algemene straf (2 strafslagen/verlies van hole) bovenop 1e overtreding
- 3e overtreding: Diskwalificatie (beslissing van de wedstrijdleiding)
Stableford: zelfde straffen maar de strafslagen worden van het puntentotaal afgetrokken
Van harte welkom in Ieper Open Golf. Om de Gezellligste Golfclub van Vlaanderen te beogen of te zijn hebben wij een clubreglement opgesteld. Als iedereen deze nakomt beleef je een prachtige tijd op onze golfbaan.
Bij het inschrijven in onze golfclub ga je akkoord met deze reglementen.
Local Rules:
Nederlands: http://www.ieperopengolf.be/Downloads/Local%20Rules%20NL.pdf
Frans: http://www.ieperopengolf.be/Downloads/Local%20Rules%20FR.pdf
Dresscode:
- Voor de dresscode gelden de regels van het normaal fatsoen.
- Geen jeans op de baan.
- Het dragen van sokken is verplicht.
- Polo/hemd met kraag (geen t-shirts) zijn toegestaan (voor de heren met mouwen)
- Tijdens de prijsuitreiking verwachten wij iedereen in casual smart. Golfkledij en –schoenen zijn niet toegelaten.
- Als leden van Ieper Open Golf zich in groep verplaatsten naar een andere club dan is het clubuniform verplicht! Ook verplicht bij competities tegen vriendschappelijke club en bij clubkampioenschappen met uitzondering van rabbit clubkampioenschap.
- Het clubuniform bestaat uit witte logo polo, rode logo trui of fleece en zwarte broek.
Extra informatie gebruik driving range:
Verboden om met driving range ballen te spelen op het terrein! Sactie bij overtreding is 50 euro boete en dit per driving range-bal + een tijdelijk verbod toegang golfclub.
Parking:
Er zijn exclusieve parkeerplaatsen voorzien naast het gebouw voor STAFF ONLY en vooraan parking PRESIDENT gelieve deze voor te behouden voor hen.
Alvast bedankt voor het naleven van deze reglementen.
Met vriendelijke groeten
Het Management.
Clubs en banen proberen het te voorkomen maar als het nodig is, moeten er wintergreens ingericht worden. Waarom eigenlijk?
Wintergreens zijn tijdelijke greens (’temporary greens’) ter vervanging van de echte greens. In het najaar – als er nachtvorst is, als het sneeuwt of langdurig vriest – begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De ‘zomergreens’ (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens.
Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is.
In de video hieronder legt agronoom Niels Dokkuma uit waarom er wintergreens zijn.
Een golfbal die van een hoogte op de green neerkomt veroorzaakt een klein kuiltje. Dit kuiltje moet gerepareerd worden om de green in goede staat te houden en andere spelers geen last te bezorgen van dit kuiltje. Een pitchmark kunt u eenvoudig repareren met een pitchvork.
- Zet de pitchvork vlak naast de pitchmark in de grond.
- Beweeg de pitchvork naar de pitchmark toe, waardoor de grond zijwaarts naar de pitchmark beweegt en deze weer opvult.
- Herhaal dit enkele malen rondom de pitchmark.
- Probeer niet de pitchmark omhoog te ‘trekken’ door de pitchvork van de pitchmark af te bewe- gen. De wortels van het gras breken dan en de plek wordt bruin.
- Duw de ontstane oneffenheid plat met uw putter of uw voet.
Waarom eigenlijk een WHS? Het huidig systeem werkt toch prima?
De achterliggende gedachte om een Wereld Handicap Systeem in te voeren is geweest dat het eigenlijk raar is dat we wel allemaal dezelfde spelregels gebruiken, maar niet hetzelfde handicapsysteem. Omdat spelers steeds mobieler worden, is dat alsmaar duidelijker geworden en daarom hebben de R&A en de USGA ook op dit vlak de handen ineen geslagen en zijn ze tot dit nieuwe systeem gekomen.
Het nieuwe WHS in 6 hoofdpunten samengevat!
- DE BASIS
- Je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je 8 beste “scores” over je laatste 20 qualifying ronden.
- Daarom is het belangrijk om regelmatig te spelen en een ronde zo goed mogelijk af te maken. Je kan dit via een wedstrijd doen of via een Extra Day Score. Het uitspelen van je ronde is van belang want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter resultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.
- Aan de hand van je Stableford Score wordt berekend wat je dagresultaat is. Een dagresultaat kan je vergelijken met wat je handicap die dag zou zijn. Dat noemen we de zgn. Score Differential of SD. Net zoals je handicap, ronden we de SD af op 1 decimaal. Kort gezegd, indien we je score opnieuw uitrekenen op basis van je SD als Hcp komen we op 36 ptn uit.
- SHOW CALCULATIONS VIA DE APP EN I-GOLF
- Je kunt je toekomstige WHS-handicap niet eenvoudig zelf berekenen, maar via GV App of i-Golf krijg je je WHS-handicap steeds te zien. Klik door op je laatst behaalde handicap index en duid “show calculation” aan.
- Bij het WHS leidt een ronde die beter is dan je handicap vaak, maar niet per definitie, tot een daling van je handicap. Als ze niet bij de beste 8 behoort van de laatste 20 zal de score, op dat moment, geen invloed uitoefenen.
Waar vind je de ‘show calculation-knop’ op de GV app & I-golf?
- Klik op je WHS index op de homepagina
- Klik op het potloodje naast je laatste ingevoerde scores
- Klik op show calculation
Hier laten we zien welke mechanismen bepalen hoe je laatste nieuwe WHS index tot stand is gekomen. Scroll naar beneden en dan krijg je een tabel te zien met jouw 20 laatste Quyalifying scores. In deze tabel zijn je 8 beste scores aangeduid met een kleurtje.
Zo kan je zien welke 20e score afvalt als je een nieuwe Qualifying ronde gaat spelen en zelf inschatten wat het effect kan zijn van deze nieuwe score op je hcp.
- NEGEN HOLES OF MEER
- Een score van 9 holes of meer wordt steeds herrekend naar een resultaat over 18 holes.
- Na de invoering van het WHS mag iedereen (ook spelers met een handicap van 4,4 en lager) qualifying ronden spelen, ook over 9 of meer holes. Ook kan iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 of meer holes. Een qualifying kaart of wedstrijd spelen over bijvoorbeeld 12 of 14 holes? Het behoort na de invoering van het WHS tot de mogelijkheden, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. De club raadplegen is de boodschap.
- MAXIMUM SCORE OF NIET UITSPELEN VAN HOLE?
Indien je reeds veel slagen gedaan hebt op een hole en deze nog steeds niet uitgespeeld hebt, is het belangrijk om te weten welke je maximum score is op een hole.
De maximum score voor een hole is de laagste score die geen punten meer oplevert in Stableford en hangt af van de PAR en het aantal strokes dat je krijgt op die hole.
Bv. Op een par 4 krijgt een speelster 1 stroke, indien ze 5 slagen nodig heeft om uit te holen krijgt ze 2 punten, indien ze er 6 nodig heeft krijgt ze 1 punt, vanaf 7 slagen krijgt ze geen punten meer voor de hole, haar maximum score voor die hole is dus 7. Voor de speler die 2 strokes krijgt is de Maximum Score 8 slagen. Deze maximum score maakt deel uit van al je gespeelde scores en worden in Stableford uitgerekend om ze te gebruiken voor het bepalen van je Score Differential en handicap Index.
- Indien je een hole niet uitspeelt of je hebt de maximum score bereikt op die hole, vul je geen score in maar zet je een streep op de scorekaart.
- Bij het digitaal invullen van een scorekaart: 1) Via Quick score vul je in een / in of 2) Via hole per hole ingaven vul je niets in (ook geen 9 (!))
- VORMVERLIES EN EXTREEM GOEDE SCORES
- Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk. De zgn. “soft en hard cap” gaan ervoor zorgen dat je hcp niet te snel uit de bocht vliegt.
- Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap. Indien je Score Differential 7 punten of meer dan 7 punten lager uitkomt dan je Handicap Index spreken we van een “Exceptional Score”. Dit is een score van 43 punten of meer. De nieuw berekende hcp krijgt dan een extra verlaging van 1 punt. Indien je SD 10 punten of meer dan 10 punten lager uitkomt dan je Handicap Index, heb je een “Exceptional Score” van 46 punten of meer en wordt je nieuw uitgerekende Hcp met 2 punten verlaagd. De verlaging -1 of -2 wordt verrekend op de huidige score en alle 19 voorafgaande scores.
- Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat beginnende spelers, of jeugdspelers sneller in Hcp kunnen dalen.
- VORMVERLIES EN EXTREEM GOEDE SCORES
- Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk. De zgn. “soft en hard cap” gaan ervoor zorgen dat je hcp niet te snel uit de bocht vliegt.
- Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap. Indien je Score Differential 7 punten of meer dan 7 punten lager uitkomt dan je Handicap Index spreken we van een “Exceptional Score”. Dit is een score van 43 punten of meer. De nieuw berekende hcp krijgt dan een extra verlaging van 1 punt. Indien je SD 10 punten of meer dan 10 punten lager uitkomt dan je Handicap Index, heb je een “Exceptional Score” van 46 punten of meer en wordt je nieuw uitgerekende Hcp met 2 punten verlaagd. De verlaging -1 of -2 wordt verrekend op de huidige score en alle 19 voorafgaande scores.
- Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat beginnende spelers, of jeugdspelers sneller in Hcp kunnen dalen.
- OOK EEN VRIJE RONDE KAN TELLEN VOOR JE WHS INDEX VIA EDS
Een Extra Day Score of EDS laat je toe om een “vrije ronde” te laten meetellen voor je WHS Index. Dit is precies de visie van het nieuwe wereld handicap systeem (WHS). De gedachte is dat zoveel mogelijk rondes geregistreerd worden om een betere benadering te geven van het spelniveau.
Hoe werkt het?
- Bij het boeken van een starttijd in de GV App zal je de mogelijkheid krijgen om EDS aan te vinken.
- De scorekaart is beschikbaar in je App op de dag van de teetime en tevens terug te vinden onder ‘scorekaart’.
- Speel je ronde, vul de scores in, de marker bevestigt je score en je ontvangt onmiddellijk een nieuwe WHS Index.
Wil je graag meer informatie, klik hier voor de spelerseditie van de KBGF. Voor vragen kan je terecht bij whs@golfbelgium.be
Bij het clubsecretariaat kan u een exemplaar van het golfregelboekje bekomen.
Bewaar het regelboekje in je golftas, het is een onmisbaar item voor een golfer.
De nieuwe “Rules of Golf” editie, aangemaakt door de R & A en de USGA, is van toepassing vanaf de 1ste januari 2019. Deze nieuwe regels zijn het resultaat van moderniseringsinitiatieven die vijf jaar geleden zijn opgestart namelijk de regels op een gemakkelijk manier in praktijk brengen. Deze nieuwe regels zijn het antwoord op de recente behoeftes van het spel en de golfers van vandaag. Het initiatief werd uitgevoerd met de gedachte om het spel gemakkelijker te maken: de bedoeling is, het spel beter te begrijpen niet enkel en alleen voor de professionals en/of elite-enthousiasten, maar ook voor beginners, en de recreatieve golfers, ongeacht hun speelniveau. De KBGF met behulp van hun Rules comittee zetten hieronder de belangrijkste veranderingen in de verf.
Welke zijn de doelstellingen van deze regelveranderingen :
- De regels meer toegankelijker maken voor alle golfers
- De gebruiken, concepten, procedures en gevolgen intuïtiever maken om het leren te vereenvoudigen
- De regels rechtvaardiger en coherenter te maken
- Het verwijderen van onnodige concepten, ongepaste straffen en uitzonderingen
- Het bevorderen van “ready golf”
- Golf spelen in alle respect voor de natuur
Enkele documenten die u kunnen helpen :
- Regel presentatie
- Spelersuitgave van de Golfregels
- Golfregels (nederlandse versie)
Test uw kennis
Ken U golfregels? Test uw kennis nu…